Ο πρώτος μεγάλος διάπλους της ομάδας πραγματοποιήθηκε το 2011. Επρόκειτο για ένα ναυτικό εγχείρημα 250 ναυτικών μιλίων από την Εύβοια έως την Κρήτη, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη θεραπεία παιδιών με προβλήματα υγείας, που βρίσκονταν υπό τη φροντίδα του Χαμόγελου του Παιδιού. 

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα παρουσία συγγενών και φίλων, ο απόπλους δόθηκε στις 22 Μαϊου από μια μικρή παραλία της Ερέτριας. Με καλή θάλασσα καλύπτουμε χωρίς προβλήματα τα 23 ναυτικά μίλια του πρώτου σκέλους μέχρι τα Νέα Στύρα, όπου και γίνεται η πρώτη διανυκτέρευση της αποστολής. Τη δεύτερη ημέρα αναχωρούμε για Κάρυστο, αλλά μετά τους Πεταλιούς, κι ενώ έχει φρεσκάρει Βοριάς δύναμης 5, το ένα από τα δύο σκάφη της αποστολής ανατρέπεται, λόγω εσφαλμένου χειρισμού, και ακολουθεί μία δύσκολη διασωστική προσπάθεια, διάρκειας σχεδόν 2 ωρών. Υπό συνθήκες ανέμου 6, σπιλιάδων έντασης 7-8 μποφόρ και υψηλού κυματισμού, στην περιοχή Κάβο Ρόσο, δύο περίπου μίλια από τη νησίδα Παξιμάδα, η ομάδα επιτυγχάνει να ελέγξει την κατάσταση και να βγει ασφαλής στη στεριά. Ακολουθεί ανασυγκρότηση στην Κάρυστο οπότε και εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ματαίωσης της αποστολής, λόγω των μεγάλων απωλειών σε εξοπλισμό.

Την επομένη αποφασίζουμε το ταξίδι να συνεχιστεί και χωρίς καθυστερήσεις επιχειρείται η αναπλήρωση του εξοπλισμού. Την 4η ημέρα αναχωρούμε από Κάρυστο, περνώντας μέσα από τη νησίδα Μανδηλού και πιάνοντας Αγίους με το Κάβο Ντόρο μπροστά μας, να μας χωρίζει από την Άνδρο. Την 5η μέρα επιχειρείται η διάσχιση του κακόφημου μπουγαζιού, με μεγάλα κύματα ρεστίας στην μπάντα και τελικό σταθμό το Μπατσί της Άνδρου. Την 6η μέρα συνεχίζουμε παράκτια της Άνδρου αλλά λόγω αναφοράς για χαμηλό βαρομετρικό και τοπικές καταιγίδες αποφασίζουμε να μη ρισκάρουμε γράφοντας παραπάνω μίλια και επιλέγουμε τελικά να διανυκτερεύσουμε στην ερημική παραλία του Χαλκολιμιώνα. Κατά τα μεσάνυχτα εκδηλώνεται σφοδρή καταιγίδα, προκαλώντας μικρές ζημιές στον εξοπλισμό μας.

Την 7η ημέρα συνεχίζεται η πλεύση παράκτια σε Άνδρο και Τήνο, με βόρειους, καταβατικούς ανέμους που συχνά ξεπερνούν τους 35 κόμβους, με τελικό σταθμό διανυκτέρευσης την Καρδιανή της Τήνου. Την επομένη, 8η ημέρα της αποστολής, μπαίνουμε στη χώρα της Τήνου. Από την Τήνο περνάμε Μύκονο, κροσάροντας το δύσκολο μπουγάζι του Τσικνιά με 6άρη Γρέγο στην μπάντα και πυκνή κυκλοφορία πλοίων, και την επόμενη μέρα με καλή θάλασσα διασχίζουμε το μεγάλο άνοιγμα των σχεδόν 20 ναυτικών μιλίων μέχρι τη χώρα της Νάξου.

Οι επόμενες μέρες περνούν γρήγορα και πιάνουμε διαδοχικά Ηρακλειά, Ίο και Σαντορίνη, στην οποία μένουμε 3 μέρες χωρίς πλεύση για ανάκτηση δυνάμεων εν όψει του μεγάλου διάπλου του Κρητικού Πελάγους. Τη 17η ημέρα πλέοντας 10 μίλια νοτιοδυτικά της Θήρας, βγαίνουμε για διανυκτέρευση στην ακατοίκητη νησίδα Χριστιανή.

Από την εσχατιά των Κυκλάδων ατενίζουμε μπροστά μας το «άπειρο», 50 μίλια ανοιχτής θάλασσας.

Πριν χαράξει την επομένη, είμαστε στο νερό. Μέχρι εκείνο το σημείο είχαμε φτάσει μόνο με χάρτη, πυξίδα, διόπτευση και αναμέτρηση, όμως τώρα θα δουλεύαμε και GPS, γιατί στεριά θα κάναμε πολλές ώρες να δούμε. Πιάνουμε έναν λίγο δυτικότερο μεσημβρινό από τον 025ο12’ που θα μας έβγαζε καρφί στην Ντία, για να αποφύγουμε τα ταχύπλοα της γραμμής Ηράκλειο-Σαντορίνη και βάζουμε πορεία στις 180ο. Στις 6-7 ώρες η Χριστιανή χάνεται από πίσω μας. Είμαστε μόνοι σε ένα γαλήνιο, υδάτινο σύμπαν, χωρίς να φαίνεται στεριά πουθενά. Το πανίσχυρο δέος της ανοιχτής θάλασσας μας κατακλύζει. Στα μισά αχνοφαίνεται στο βάθος η Ντία. Ούτε που μας νοιάζει ο φρέσκος 4άρης ανατολικός στο πλευρό και στα τελευταία μίλια πηγαίνουμε με 5 κόμβους, τέρμα, σαν μια τεράστια κρυμμένη ενέργεια να απελευθερώνεται από μέσα μας. Λίγο μετά, με το τελευταίο φως της μέρας πατάμε Ντία. Μετά από 16 συνεχόμενες ώρες κουπί, το Κρητικό είναι πίσω μας.

Την Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011, μπαίνουμε στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου. 250 ναυτικά μίλια και 19 μέρες μετά, η πρώτη μεγάλη αποστολή της ομάδας έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Με δάκρυα και θαλασσινή αλμύρα να έχουν γίνει ένα στο πρόσωπο, πατάμε κρητική στεριά. 

Δρομολόγιο: Ερέτρια – Ν. Στύρα – Κάρυστος – Άνδρος – Τήνος – Μύκονος – Νάξος – Ηρακλειά – Ίος – Θήρα – Χριστιανή -Ντία – Ηράκλειο
Απόσταση: 250 ναυτικά μίλια
Απόπλους - Κατάπλους: 22.05.2011 – 09.06.2011
Διάρκεια: 19 ημέρες
Υποστηριζόμενη οργάνωση: Το Χαμόγελο του Παιδιού

stop view Info
/
      ozio gallery by joomla.it

      JoomShaper