Η 2η αποστολή της ομάδας έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2012, με σκοπό τη διάδοση του έργου της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και τη συγκέντρωση αγαθών πρώτης ανάγκης. Το σχέδιο ήταν να αποπλεύσουμε από το Πόρτο Κουφό Σιθωνίας για να τερματίσουμε στην Ερέτρια, από την οποία είχαμε αποπλεύσει το 2011 για Ηράκλειο, ώστε να ολοκληρωθεί ο διάπλους ολόκληρου του Αιγαίου στον κάθετο άξονά του.

 Τα παιχνίδια του καιρού έκαναν το ενδεχόμενο ματαίωσης της αποστολής, πριν καν ξεκινήσει, ολοένα και πιο πιθανό. Μετά από δύο συνεχόμενες αναβολές του απόπλου, παραμένουμε για 6 συνεχόμενες μέρες καθηλωμένοι στο άκρο της Σιθωνίας.

Μετά από μία εβδομάδα αναμονής παίρνουμε απόπλου. Έχουμε στη διάθεσή μας μόλις 9 ημέρες για 210 μίλια, που μας κάνει σχεδόν 24 μίλια τη μέρα, κατά μέσο όρο. Για την πρώτη μέρα αποφασίζουμε να χαράξουμε πορεία για Κυρά-Παναγιά αντί της Ψαθούρας, ώστε να ενώσουμε τις δυο μέρες σε μία, έστω κι αν θα προσθέταμε άλλα 10 μίλια περίπου στο πρώτο σκέλος. Αυτά τα πρώτα σχεδόν 40 μίλια της πρώτης μέρας, όμως, ήταν και τα πιο κρίσιμα, αν αυτά έφευγαν χωρίς αβαρίες, μετά θα συνεχίζαμε με άλλον αέρα.

Ημέρα πρώτη και είμαστε κάτω στο γιαλό από τις έξι. Με αργές κουπιές βγαίνουμε στο πέλαγος. Μπροστά και πλάι μας ανοιχτός ορίζοντας και μόνο στο βάθος, μεταξύ 165ο και 170ο διακρίνεται το αχνό περίγραμμα των Γιούρων, του ψηλότερου από τα ερημονήσια του θαλασσίου πάρκου. Η θάλασσα είναι ανακατεμένη και σύντομα αρχίζουμε να χανόμαστε για λίγες στιγμές μεταξύ μας, ανάμεσα στα μεγάλα πελαγίσια κύματα της ρεστίας.

Φτάνει απόγευμα και όλα τα ερημονήσια διακρίνονται πλέον πεντάκαθαρα: από ανατολικά η Ψαθούρα, δίπλα τα ψηλά Γιούρα, παραδίπλα η Κυρά-Παναγιά. Στο βάθος πίσω μας τον ορίζοντα σπάει μόνο η πανύψηλη κορυφή του Άθωνος. Με τη δύση του ήλιου ένα απαλό, μωβ χρώμα ενώνει θάλασσα κι ουρανό σε ένα. Κατά το σούρουπο τραβάμε την τελευταία κουπιά και η γάστρα καρφώνεται στην άμμο της μικρής παραλίας του Πλανήτη. Βάζουμε στεγνά ρούχα, τρώμε, στήνουμε σκηνές και πέφτουμε για ύπνο. Η δύσκολη πρώτη μέρα είχε φύγει, με κοντά 40 μίλια στα κουπιά, μέσα σε 12 ώρες.

Ημέρα 2η και μολονότι θέλαμε να κάνουμε μια επίσκεψη και στο μοναστήρι της Κυρά-Παναγιάς, ο χρόνος ήταν τόσο πιεστικός που επιλέγουμε να περιπλεύσουμε την πιο σύντομη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Γρήγορα καβατζάρουμε τον κάβο της Αλοννήσου και με έναν σταθερό ρυθμό γύρω στους 4 κόμβους, κόντρα σε ένα τριαρο-τεσσάρι που φρεσκάρει για λίγο κατά το μεσημέρι στο μπουγάζι, αφήνουμε πίσω μας την Περιστέρα από αριστερά, κατόπιν μικρό και μεγάλο Αδέλφι, για να πιάσουμε Πατητήρι νωρίς το απόγευμα.

Το επόμενο πρωί ετοιμαζόμαστε για αναχώρηση, με προορισμό τη Σκιάθο. Από Αλόννησο διαπλέουμε το στενό και πιάνουμε Σκόπελο. Μετά από μια μικρή στάση στον Πάνορμο, βάζουμε πλώρη για Σκιάθο. Ταξιδεύουμε με 5 κόμβους, με ένα 4άρι δευτερόπρυμα και 2 ώρες μετά βγαίνουμε στην παραλία του Αχλαδιά.

Από εκεί που τα είχαμε βάψει μαύρα στη Χαλκιδική, βλέποντας τις μέρες να περνούν, τώρα, μόλις τρεις μέρες μετά τον απόπλου, βλέπουμε ήδη καθαρά την Εύβοια απέναντί μας, με την πλώρη να σημαδεύει το Αρτεμίσιο. Καβατζάροντας το Ποντικονήσι με τον φάρο παίρνει να δυναμώνει ο Γρέγος και κατά το μεσημέρι η θάλασσα ασπρίζει. Πιάνουμε Πευκί για διανυκτέρευση.

Την επομένη βάζουμε πλώρη για Αη Γιώργη. Μπαίνουμε στον δίαυλο Ωρεών, περνάμε τον φάρο και στρίβουμε στον Κάβο κόντρα στο ισχυρό ρεύμα. Την Πέμπτη καταπλέουμε στη Λίμνη και την επομένη συνεχίζουμε κάτω από τη σκιά του Κανδηλιού, πιάνοντας Πολιτικά κι από ‘κει κροσάροντας για Χαλκίδα, όπου μας περίμεναν οι δικοί μας. Το βράδυ στρώνουμε για ύπνο μέσα στην αποθήκη του ναυτικού ομίλου, ανάμεσα στα αγωνιστικά σκάφη, αλλά τα ακούραστα ρεύματα του Ευρίπου και τα πολύχρωμα φώτα γύρω από τη μικρή γέφυρα δεν αφήνουν τα μάτια να κλείσουν, από την ομορφιά και την υπερένταση.

Τελευταία μέρα της αποστολής κι έχουν απομείνει τα τελευταία 15 μίλια για Ερέτρια. Με έναν καλό δυτικό πρύμα φτάνουμε λίγο πριν το λιμάνι, μια ώρα πριν την προγραμματισμένη. Λίγο μετά, περνάμε τον λιμενοβραχίονα και ανάμεσα στους κόκκινους καπνούς των καπνογόνων διακρίνουμε απέναντι τον κόσμο να μας περιμένει. 210 ναυτικά μίλια και 8 μέρες μετά ο Διάπλους Βορείου Αιγαίου με καγιάκ για την Κιβωτό του Κόσμου ολοκληρώνεται. Είμαστε πίσω στη βάση μας, την ιστορική «πόλη των Ερετών».

Δρομολόγιο: Πόρτο Κουφό – Κυρά Παναγιά – Αλόννησος – Σκόπελος – Σκιάθος – Πευκί – Αϊ Γιώργης – Λίμνη Ευβοίας – Χαλκίδα – Ερέτρια
Απόσταση: 210 ναυτικά μίλια
Απόπλους - Κατάπλους:

22.09.2012 – 29.09.2012

Διάρκεια: 8 ημέρες
Υποστηριζόμενη οργάνωση:

Η Κιβωτός του Κόσμου

stop view Info
/
      ozio gallery by joomla.it

      JoomShaper